DigitalSTROM-integraatioalusta

Smartecno-ratkaisun asukkaalle näkyvin osa on digitalSTROM-integraatioalusta, joka tarjoaa työkalut Smartecno-järjestelmän konfigurointiin, integraatioihin ja etäkäyttöön. Aizo ag perustettiin 2004 tekemään Sveitsin ETH-korkeakoulun tutkimuksen pohjalta tuotekehitystä sähköverkkotiedonsiirtoon ja älykoteihin, minkä seurauksena huolellisen kehitystyön jälkeen digitalSTROM-alusta tuotiin markkinoille 2011 Saksassa ja Sveitsissä. DigitalSTROM on voittanut useita kotiautomaatioon liittyviä palkintoja erityisesti Saksassa, tuoreimpana parhaan kotiautomaatiomobiilisovelluksen palkinto FOCUS MONEY:n käyttäjätestissä maaliskuussa 2020.

Uudistettu mobiilisovellus julkaistiin 2019 keväällä ja sitä kehitetään edelleen paremmaksi. Yleisimmät asetukset voidaan tehdä mobiilisovelluksella, mutta käyttöönottoon on käytettävissä myös keskusyksikön tarjoama selainkäyttöliittymä. Selainkäyttöliittymässä on todella paljon mahdollisuuksia toteuttaa villimpiäkin toiveita. Tuki kolmannen osapuolen laitteille ja erilaiset muut lisätoiminnot otetaan käyttöön selainkäyttöliittymän päänäkymästä, joka muistuttaa toiminnaltaan mobiililaitteiden sovelluskauppaa. Sovellukset ovat kuitenkin maksuttomia.

Alustaan liittyy läheisesti edellisessä blogitekstissä mainittu digitalSTROM-sähköverkkokommunikaatio, jolla yhdistettäviä laitteita on saatavilla niin digitalSTROM-merkkisinä kuin kolmansilta osapuoliltakin. Esimerkkeinä mainittakoon Thermokon ja U::Lux, joiden tuotteita löydät verkkokaupastamme.

Toinen merkittävässä roolissa oleva integraatiorajapinta on IP, toisin sanoen lähiverkon ja internetin kautta kommunikoivat laitteet. Integraatioalustaan kehitetään jatkuvasti kumppaniyhteistyönä uusia yhteensopivuuksia, tällä hetkellä toimivista mainittakoon Sonos, Hue, Doorbird ja HomeConnect. Lisäksi on saatavilla yhdyskäytäviä muihin teknologioihin, esimerkkinä valikoimassamme olevat plan44-laitteet EnOcean- ja DALI-laitteiden liittämiseksi digitalSTROM:iin.

Kumppanien ja harrastajayhteisön käytettävissä on useita ohjelmointirajapintoja (API), joiden avulla minkä tahansa IP-verkossa toimivan järjestelmän saa liitettyä järjestelmään. vDC APIn avulla laitteille saa välitettyä huoneohjauskäskyt, jolloin laite voidaan ohjata haluttuun tilaan. JSON API puolestaan on suunniteltu vastaanottamaan ohjauskäskyjä muilta ohjausjärjestelmiltä, esimerkiksi oman mobiilisovelluksen kehittäjä käyttäisi tätä rajapintaa. Mainittujen rajapintojen lisäksi digitalSTROM-alustan lähdekoodi on pääosin julkaistu avoimena lähdekoodina GPLv3-lisenssin alla.

DigitalSTROM-alusta on suunniteltu siten, että mahdollisimman suuri osa älystä on mahdollisimman lähellä käyttökohdetta. Näin ollen himmennin toimii itsenäisesti ilman muita laitteita perustoimintojen osalta, sähköverkkoon liitettävät laitteet voivat vaikuttaa toisiinsa sähköverkkokommunikaatioyksiköiden avulla ja lopulta lähiverkon sekä internetin kautta liittyviin laitteisiin ja mobiilisovelluksiin ollaan yhteydessä keskusyksikön kautta. Tähän rakenteeseen ja sen seurauksiin palataan tarkemmin tulevissa teksteissä.

Seuraavassa osassa esittelyssä Smartecnon huoneohjauskonsepti ja miten se käytännössä toteutuu digitalSTROM-alustalla.

digitalSTROM -API-kuvaukset
https://www.digitalstrom.org/en/alliance/developer/developer-resources/system-apis/

digitalSTROM avoin lähdekoodi
https://git.digitalstrom.org/explore
 

Ari Korpi
Tuotepäällikkö
Smartecno