Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Älykäs koti säästää rahaa ja lisää asumismukavuutta

Älykkäät kodit yleistyvät sitä mukaa, kun digitaalinen maailma kasvaa ja kehittyy

Muutat puhelimella tai tabletilla kodin lämmitystä ja ilmanvaihtoa, kun olet lähdössä pidemmäksi aikaa pois kotoa. Jos poissa ollessasi joku liikkuu pihallasi, syttyvät valot sisätiloissa ja pelästyttävät vorot pakosalle. Valaisimia käytät näppärästi puheohjauksella. Käyt suihkussa, joka opastaa sinua vähentämään veden kulutusta. Haet netistä reseptin jääkaapin näytölle. Saat älylaitteellesi tiedon, jos pyykinpesukoneen tiiviste vuotaa, eikä vesivahinkoa pääse tapahtumaan. Esimerkiksi kaikki tämä on nykyteknologian ansiosta mahdollista.

 

 

Älykkäät kodit yleistyvät

Älykkäässä kodissa ohjataan, käytetään ja seurataan lämmitystä, ilmastointia, valaistusta ja kodinkoneita uutta teknologiaa hyödyntäen. Älytekniikka on ollut asumisen megatrendi Amerikassa jo pitkään, ja viimeisten kolmen vuoden aikana se on alkanut selvästi yleistyä myös meillä Suomessa.

Yksinkertaisimmillaan älylaite on liiketunnistin, joka ohjaa tietyn tilan valaistusta. Toisessa ääripäässä on koti, jossa sähkölaitteet ja talotekniikka toimivat saumattomasti digimaailmassa ja keskusyksikkö hoitaa kaikkia toimintoja ohjelmoidusti.

 

 

Hyödyt yksilöllisiä

Uuden kodin rakentajat ovat etulyöntiasemassa, mutta myös vanhaan taloon uutta tekniikkaa voidaan asentaa. Tarjolla on erilaisia laiteratkaisuja, joita voidaan räätälöidä asiakkaan tarpeiden mukaisesti.

Älytekniikasta koituvat hyödyt ovat usein yksilöllisiä. Useimmat kokevat asumismukavuuden ja viihtyisyyden lisääntyvän. Kodin älykkyyden kasvattamiselle on myös selkeitä järkiperusteita.

Suurin hyöty on varmasti rahansäästö. Teknologia suojaa asuntomurroilta, pienentää talon huolto- ja korjauskustannuksia sekä säästää energiaa ja vettä, parhaimmillaan todella tuntuvia määriä vuodessa. Esimerkiksi älykkäässä kodissa voi olla älysuihku, joka väriä vaihtamalla kertoo veden käyttömäärästä ja opastaa ystävällisesti kuluttamaan vähemmän.

 

 

Helpompaa arkea

Älykoti voi helpottaa arkea monella tavalla. Ikäihmisille teknologia mahdollistaa kotona asumisen pidempään turva- ja seurantajärjestelmien avulla. Lähiomainen saa pikimmiten tiedon, jos esimerkiksi ulko-ovi avautuu tai liesi on tiettyä aikaa kauemmin päällä.

Liikuntarajoitteisille puheella ohjattavat kodinkoneet tuovat myös merkittävää helpotusta arjesta selviytymiseen. Ei mene enää kauaa siihen, kun meillä on suomenkielisiä puheentunnistusohjelmia saatavilla.

 

 

Riskitkin kannattaa tiedostaa

Teknologia ja tietoverkot tarjoavat arkipäivää helpottavia ratkaisuja, mutta niissä on myös riskinsä. Kyse on kyberturvallisuudesta, jolla varmistetaan, että sähköisiä palveluja voidaan hyödyntää ja tiedon säilyttämiseen sekä liikuttamiseen liittyvät uhkat on minimoitu.

Yksittäisen kuluttajan omat toimet ovat kyberturvallisuuden osalta rajallisia. Silti riskiä voi huomattavasti pienentää.

Suositeltavaa on valita järjestelmä, joka pystyy ohjaamaan kotia myös ilman ulkoista internet yhteyttä. Tämä parantaa myös käyttövarmuutta.